Sunday, July 5, 2009

Hakikat Insan

Perkataan Al-Insan dari segi bahasa merujuk kepada dua perkataan yang boleh diambil daripada pertama perkataan ‘nasiya - yansa’ iaitu lupa. Kedua merujuk kepada perkataan ‘Anisa – Yaknisu’ iaitu mesra, jinak. Dari sini boleh difahami bahawa manusia itu bersifat pelupa, Lupa ada baik dan buruk. Baiknya kerana lupalah manusia nampak bahagia dan ceria. Jika manusia tidak lupa kesedihan, kesakitan, kepiluan dan sebagainya. Nescaya manusia akan sugul sentiasa. Kedua sifat mesra dan jinak. Manusia secara fitrah akan menerima dan mengingati sesuatu apabila dia biasa serta selalu bersama sesuatu itu. Contohnya seseorang sukar melupakan wajah ibu bapanya walau sekian lama berpisah. Contoh lain orang yang mengamalkan solat sudah tentu tidak akan lupa hafalan Fatihahnya berbanding dengan ayat-ayat lain kekadang terlupa kerana jarang-jarang diulang. Jadi manusia mempunyai kedua-dua sifat lupa dan ingat. Kedua-dua perlu diurus oleh manusia itu sendiri. Jika cenderung kepada lupa maka banyak perkara akan bersifat negatif. Sebaliknya jika sifat jinak dan mesra yang dijadikan kelaziman maka sesuatu yang baik akan terhasil. Contoh, ilmu yang dipelajari jika selalu dibaca dan diulang kaji akan lekat di hati. Malah jika diamalkan ia akan sebati di dalam diri.

Namun manusia akan lebih mengenal diri dengan lebih objektif dan jelas jika mendalami tafsir-tafsir surah Al-Insan:

1. Bukankah telah berlalu kepada manusia satu ketika dari masa (yang beredar), sedang ia (masih belum wujud lagi, dan) tidak menjadi sesuatu benda Yang disebut-sebut, (maka mengapa kaum musyrik itu mengingkari hari akhirat)?

2. Sesungguhnya Kami telah aturkan cara mencipta manusia bermulanya dari air mani Yang bercampur (dari pati benih lelaki dan perempuan), serta Kami tetap mengujinya (dengan kewajipan-kewajipan); oleh itu maka Kami jadikan Dia berkeadaan mendengar dan Melihat.

3. kerana keadaan itu tidak mencukupi, maka) Sesungguhnya Kami telah menunjukkan kepadanya (melalui akal dan Rasul) akan jalan-jalan (yang benar dan Yang salah; maka terserahlah kepadaNya) sama ada ia bersyukur (dengan beriman dan taat), ataupun ia berlaku kufur (dengan mengingkari kebenaran atau menderhaka).

4. (dalam pada itu), Sesungguhnya Kami telah menyediakan bagi sesiapa Yang berlaku kufur (atau menderhaka): beberapa rantai dan belenggu serta neraka Yang menjulang-julang.

5. Sesungguhnya orang-orang Yang berbakti (dengan taat dan kebajikan), akan meminum dari piala: sejenis minuman Yang bercampur Dengan "Kafur", -

6. Iaitu sebuah mata air (di Syurga), Yang diminum daripadanya oleh hamba-hamba Allah (yang taat); mereka boleh mengalirkannya (di tempat-tempat tinggal mereka) Dengan aliran Yang semudah-mudahnya dan menurut kemahuannya.

Teruskan sehingga akhir ayat…. Semoga dapat mengenal diri dan Tuhan Rabbul Jalil.

1 comment:

Zamri said...

salam Man,

rajin pi blog biz ana..

http://pb-mutual.blogspot.com